Evde Sağlık Hizmetleri
23 Ekim 2023



Evde Bakım Hizmetleri Nedir

Evde Bakım, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde, gerekse herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık ve tetkik hizmetlerinin verilmesi süreçlerinde, ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetlerinin verilmesidir.

Evde bakım hizmetinde amaç,  günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek en doğru tedaviye ulaşmak yolu ile hastalığın ve yetersizliğin etkilerini en aza indirmek ve aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu hizmet ayrıca; evde kalmayı tercih eden ve tedavisi, bakımı devam eden; ancak yakın aile çevresi ve arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirilemeyenler için gereklidir.

Başvuru Nasıl Yapılır

Evde Sağlık Birimi, hastaneye gidemeyecek durumda olan, yatağa tam veya yarı bağımlı hastalara hizmet vermektedir. Hastalar veya aile bireyleri tarafından 444 38 33 nolu telefon aracılığıyla Halk Sağlığı Kurumu bünyesindeki koordinasyon merkezi aranarak veya Aile Sağlığı Merkezi- Aile Hekimleri aracılığı ile koordinasyon birimi aranarak başvuru yapılabilir.

 
Hizmetin Verilmesi

Evde Sağlık Hizmeti ekibimiz, çalışma programı dahilinde, müracaat sahiplerinin uygun zamanlarını da dikkate alarak, mesai saatleri içinde (hafta içi 09.00-16.00) kayıt alınan hastaya randevu tarih ve saati verilerek, hastayı evinde ziyaret etmektedir. Hizmet, evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan hastalara ve yatağa bağımlı hastalara yönelik olarak yürütülmektedir.

 ...
Kapsam

Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi; Sekreter tarafından kayıt altına alınıp, Hemşire tarafından randevu verilen hastalara, Hekim tarafından belirlenmiş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde, kişinin bulunduğu ev ortamında yapılabilecek olan; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, ilacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların raporlandırılması, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler, hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesini kapsar.


Evde sağlık hizmetleri Acil Servis hizmetlerini kapsamamaktadır.